Storia de nhas pais

Storia de nhas Pais (het verhaal van mijn ouders) was een project van Stichting Rotterdam Vertelt (SRV) waarin Rotterdammers met een Kaapverdiaanse achtergrond oral history interviews afnamen bij Kaapverdianen die tussen 1955 en 1975 in de stad aankwamen en er een bestaan opbouwden. Met dit project wilde SRV een bijdrage leveren aan de geschiedenis van deze voor Rotterdam belangrijke gemeenschap. Ook werd een boek gemaakt rondom een verhaal van Guilherme Mendes da Silva, officier op de grote vaart, die sinds 1963 aan de stad verbonden is. Het verhaal dat Mendes da Silva schreef is een eerbetoon aan Constantino Delgado en zijn Nederlandse vrouw Inge. Zij dreven tussen 1960 en 1970 een pension in Rotterdam waar veel Kaapverdische zeelieden logeerden.

Het echtpaar hielp de zeelieden op alle mogelijke manieren en zorgde via contacten met scheepvaartbedrijven en de immigratiedienst voor werk en visa versa. Meneer Mendes da Silva noemt Constantino Delgado dan ook de ‘Mozes van Rotterdam’ omdat hij arme Kaapverdianen via de zee naar het beloofde land Nederland leidde en hen werk en onderdak gaf.

Constantino Delgado woonDelgadot sinds het overlijden van zijn vrouw Inge in een flat waar hij een prachtig uitzicht heeft over Alexanderpolder. In de woonkamer zelf, die vol meubelen, curiosa en foto’s staat, ligt een klein golfbaantje waar hij slagen oefent. Hij benadrukt dat hij niet heeft gevraagd om een biografie: “Ik heb niks gedaan in deze wereld. God heeft mij het privilege gegeven. Alleen wat Hij vindt is belangrijk. Over tien jaar praat niemand meer over mij, maar daar (hij wijst naar boven) leef ik duizend jaar.”

In 1949 vertrok Delgado uit São Vicente – naar Dakar. Daar bleef hij drie maanden vanwege politieke redenen. Hij ageerde nogal eens tegen het Portugese bewind en kwam zo in aanraking met de PIDE. In 1950 kwam hij als zeeman op een Nederlands schip aan in Rotterdam waar hij vervolgens zijn vrouw leerde kennen en een pension begon.

Behalve Kaapverdianen maakten ook andere nationaliteiten, zoals Portugezen en Spanjaarden, gebruik van dit pension: dat kostte maar twee gulden vijftig per nacht. Rond 1970 startte Constantino Delgado met een nieuwe onderneming: Bar el Mundo aan de Scheepstimmermanlaan.